Main menu
ideasfactorybg.orgЛектори и ментори

Лектори и ментори

Ралф Бьолке

Ралф Бьолке

Икономист

Икономист с опит в образованието, аз от дълго време работя в сферата на развитието. Фокусът ми е предимно в региона на Централна и Източна Европа. От 2006 г. работя в банковия сектор, но съм специализиран в етични финанси и микрофинансиране.
Аз съм един от инициаторите на неформалната организация ““Reseau de soutien aux initiatives de transition a Paris et en “le-de-France”- малко дълго име за неформалния център за устойчиво развитие за района на Париж (Франция). Силно съм заинтересован от алтернативни валути и идеята за създаване на местни икономически схеми. Освен това съм щастлив да популяризирам идеята за „Transition towns“ в Европа.

 

Гани Кунто

Гани Кунто

Икономист

Автор на книгите: “Наръчник по маркетинг за младежи” и “Влиянието: наръчник на маркетолога”. Предстои отпечатване на новата му книга, “10-те мита за младежката култура”. През 2010 г. Гани Кунто е избран от Британски съвет за “климатичен шамион” на Индонезия, за въвличането на младежи в кампании за намаляване на климатичните промени. Той е съосновател на фондация “Komodo Dragon”. В момента Гани е мениджър бизнес развитие за Азия на компанията “Mobile Youht”- световен лидер в проучването и иновациите за мобилен маркетинг в младежката култура. Той също така води курсове по иновативно предприемачество и мениджмънт за Азиатския институт за банково дело и финанси в Джакарта, Индонезия.

 

Веселин Дробенов

Веселин Дробенов

Магистърска степен по молекулярна генетика

Той е член на Комисията на IUCN за управление на биоразнообразието в транс-граничните региони. Автор е на доклада за международното изследване за на еко-иновации за 2010 г. (http://www.eco-innovation.eu). Участвал е също в изготвянето на международния мониторингов доклад за Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, както редица други финансиран от Европейската комисия проекти. През 2010 г. той е номиниран за член на Националната консултативна комисия за ГМО към Министерството на околната среда и водите в България от квотата на неправителствените организации.

 

Димитър Събев

Димитър Събев

Икономист и журналист

Работил е като главен редактор на сайтовете Money.bg и DarikFinance.bg, а в момента пише за икономика в списание „ТЕМА“. Колумнист е на сайта webcafe.bg. Преподавал е три години Маркетинг на студентите от варненския Икономически университет. Работил е и като експерт по връзки с обществеността на Българската търговско – промишлена палата. Икономически експерт в няколко теренни екологични проекта. Основният му интерес е насочен към опазването на природата. През 2010 г. публикува книгата „Унизената Земя“, посветена на връзката между културата, пазара и природата.

 

Любомира Колчевa

Любомира Колчевa

Икономист, филолог и социолог

Професионално погледнато към момента – съчетавам социологията в сферата на общностното и организационно развитие с елементи на наученото по време на следването ми в специалност „Стопанско управление” на Софийски университет. През последните 9 години продължавам да намирам вдъхновение и енергия от хората и процесите в работата си във Фондация „ЕкоОбщност”.

 
 

Aсен Ненов

Aсен Ненов

Еколог/биотехнолог

След като работи 5 години като експерт по храните в потребителска асоциация, като член на ECCG (DG SANCO) и ASECO, стартира блог против консумацията. Асен е бил мениджър на биоинформатичен отдел, работил е и в БАН. През 2008 г. основава компания за производство на биогорива от микроводорасли. Като лектор по практическа биоинформатика в СУ “Климент Охридски” Организира серия от семинари и обучения за биоинформатика и изчислителна биология България и Полша. През 2010 участва в първия TEDxBG с лекция за биогоривата от трето поколение. Член е SlowFood.

 

Николай Маринов

Николай Маринов

Завършил архитектура в УАСГ през 2006г

Оттогава насам се занимава с обучение, развитие и популяризиране на
екологично, пасивно и нискоенергийно строителство, а по-конкретно и отдадено на естествени материали както и традиционни строителни техники.
Професионалното му усъвършенстване преминава през курсове за енергийна ефективност в УАСГ, „Проектиране на нискоенергийни и пасивни сгради”, ЕнЕФЕКТ, „Иновативно използване на естествените строителни материали“ в Талин, Естония.

 

Кольо

Кольо

“Доцента на Женския пазар”

Нарича себе си градски антрополог, докторантства “Градски изследвания” в СУ и е най-много загрижен да направи хората по-разбиращи към онези, които не могат да живеят като тях. Особено се коси за важните експерти, които решават съдбата на хиляди човеци ей така на бюрото си. Сутрин си говори с общински съветници, директори и урбанисти, а следобед с циганите, пенсионерите и пияниците на пазара. Мечтата му е те сами да се срещнат и да говорят с равно човешко достойнство.

FacebookDribble