Main menu
ideasfactorybg.orgНОВИНИ

Фабрика за идеи представя второто издание на EMPATHEAST – форум за социални иновации, движени от емпатия

На 13, 14 и 15 ноември 2015 EMPATHEАST ще превърне София в зона на социални иновации, създавани от и за общността.

Регистрирай се тук: http://bit.ly/empatheast

EMPATHEAST събира “мечтатели – реалисти” от света и региона, предизвиква и стимулира общата креативност чрез срещи, интерактивни формати, лекции, дискусии, инсталации, игри и представления, които демонстрират на живо как можем да бъдем част от споделена визия, подхранвана от емпатия.

Някои от приключенията в света на социалните иновации, които ще чуете и видите на EMPATHEAST 2015:

– Art Innovation Challenge
– Кино прожекции в Дома на киното на тема “Емпатия”
– Клаудиан Добос от Transition Towns Network & Aurora community
Диалог на тъмно – социалното предприятие на незрящи в нова тъмнина
– Институт за изследване на тишината
– Повече от 15 социално иновативни идеи и социални предприятия от Предизвикателство за социална промяна 2015
– Историите на свързване от Резиденция Баба
– Видео инсталация “Баба Пепи” (част от https://www.facebook.com/events/705497082884043/)
– World Café на тема „Хранителна независимост“

… и много други!

Тази година играем с темата „Иновации, водени от общността“ и палитрата от решения, центрирани около човека: самоорганизиращи се и независими граждански системи и общности, етично финансиране за положително социално въздействие, системи за хранителна независимост, обмяна на опит между поколенията, проактивно участие в развитието на градската среда и мн. др.

Виж какво се случи на EMPATHEAST 2014 тук! И следи новините за тазгодишния форум на сайта и фейсбук страницата.

От Националните презентации през Инкубатора за социални иновации до EMPATHEAST 2015

От споделянето на ресурсите ни като време, пространство, материална подкрепа за идеи и инициативи, в които вярваме, всъщност се раждат възможностите да си върнем като граждани собствеността върху света наоколо.

Това и правихме на 8 октовмри по време на Националната презентация на екипите от Предизвикателството 2015 – култивирахме умението да се подкрепяме едни други в онези трудни неща, които наистина променят системата. 16 eкипa продължиха напред след Регионалните презентации на идеите си във Враца, Русе, София, Пловдив и Бургас и се срещнаха в София, за да представят идеите си пред по-широка аудитория и да обменят впечатления и подкрепа.

Те продължават напред към Инкубатора за социални иновации (17-18 октомври), когато екипите от Предизвикателството за социална промяна заедно с тези от Резиденция Баба ще прекарат 2 дни с ментори, които ще им помогнат да материализират идеите си!

Идеите, които вече са готови да се изпратят пред истински спонсори от бизнеса и различни организизации, ще бъдат представени и на специално събитие по време на форума за социални иновации, движени от емпатия – EMPATHEAST от 13 до 15 ноември в София.

Повече за Предизвикателството за социална промяна следи тук.

Мисиите са раздадени, нека #predizvikatelstvoto2015 започне!

Завръзката на Предизвикателството 2015 е налице с приключването на регистриране на екипите. Ето как изглежда в момента – общо 43 вдъхновени екипа от София, Враца, Пловдив, Бургас и Русе, 134 ПРЕДизвикани участници с шарени професии и намерения, мисии безчет (е, сведени до 43).

На 25.09 раздадохме мисиите за социална промяна във всеки от градовете, а с това започна и впускането в ту слънчевите, ту усойни дълбини на играта!

Пълният график на Предизвикателството за социална промяна 2015 е:

25.09 в 22.30 – всички регистрирани екипи ще получат своята мисия за социална промяна в избрания от тях град.

26.09 – закуска с АНГЕЛ (ментор), който ще съветва екипите по време на приключението.

26-27-28.09 – впускане и изследване на средата, търсене на информация за ресурсите, които екипите могат да използват, както и какви нужди имат засегнатите от проблема хора.

29.09 – предаване на решението, до което всеки от екипите е стигнал.

На 30.09 избраните екипи ще презентират идеята си пред целия град.

01.10 – РЕГИОНАЛНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ – избраните от менторите екипи ще представят решенията си пред гости, представители на местни организации и институции, медии и бизнеси във всеки град.

08.10 – НАЦИОНАЛНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ – екипите с най-устойчиви и новаторски решения ще имат възможността да ги представят в София, където да ги чуят и подкрепят още хора. Те ще получат и менторство в Инкубатора за социални иновации в средата на октомври.

За повече информация следи сайта на Предизвикателството!

Предизвикателство за социална промяна Vol. 2!

След като над 140 души и 42 екипа от цялата страна през 2014-та впрегнаха колективната интелигентност по актуални теми и се включиха в разрешаването на различни проблеми на местно и национално ниво, тази година отново те провокираме да завътиш колелото на промяната и да ремонтираш системата! Регистрацията е отворена до 21.09 на predizvikatelstvoto.bg!

Как да подобрим градската си среда? Какви решения можем да сътворим, за да компенсираме все по-растящата пропаст между поколенията? Какви са възможните решения на ежедневните ни предизвикателства в общуването между граждани и администрация? Как да намалим и измислим модели за предотвартяване на корупцията на местно и национално ниво? Как да подпомогнем връзките в обществото ни – между живеещите в града и селото, между етноси, между поколения?

Гмурни се в Предизвикателството за социална промяна и разбери дали и ТИ можеш да РЕМОНТИРАШ СИСТЕМАТА!

За повече информация, следи сайта на Предизвикателството тук и страницата ни във фейсбук!

 

След месец в обезлюдяващи се села в Родопите, младежите развиват идеите си за връщането на животa там

В края на същинската част на инициативата „Резиденция баба“, а именно на едномесечния престой в Родопите, градските младежи организираха заедно с местните жители по едно събитие във всяко от селата Джурково, Дряново, Манастир и Югово.

На 13-ти август в село Югово младежите, прекарали месец там, организираха поход до част от сгушените из пътечките на селото параклиси и показаха на приятели и гости римския мост, възстановен от юговските дюлгери, църквата „Св. Троица“ и конака на здравичките – специфично за Югово вярване. Така те допринесоха за популяризирането на местните забележителности и припомниха на местните какви съкровища крие родното им място. След похода гостите и местните се събраха и насладиха на ястия, приготвени от юговски баби, на фона на музика от местни гайдари.

На 14-ти август дряновските резиденти откриха изложба в кметството с издирени от тях архивни снимки от живота в селото между 30-те и 50-те години. Изложбата беше съпроводена и с  изложение на накити от синци, сътворени от дряновските жени, които от своя страна защитиха честта и славата на дряновската певческа група с родопски глас и с родопски ястия като ушмар, тикълник, клин с коприва, колаци… Преди празничната част, резидентите обходиха, маркираха и сложиха инфо-табели към чудесния и панорамен маршрут към местността „Лисък“.

Краят на първата част на „Резиденция Баба“ в село Манастир и село Джурково бе синхронизиран с редовните тамошни събори.

На 15 август джурковските младежи гостиха посетителите и жителите на селото с курбан за здраве в Деня на Голяма Богородица. Замесиха със собствените си ръце 400 обредни питки и 100 хляба, които раздадоха на всички присъстващи. Попяха с дряновските баби, насладиха се с всички сетива на родопската гайда и на отсрещните бърчинки, които пригласяха. Както е било „едно време“… когато от всеки връх е отвръщал глас на овчар и звънене на чан. И младо и старо знаело да играе, пак като „едно време“ – там горе на Хорището.

В село Манастир, по инициатива на четиримата младежи, живели там последния месец, отново се чу камбанен звън до мемориалния комплекс „Света Богородица” по повод традиционната среща-събор на манастирци. Младежите имаха възможност да се пременят  в традиционните за селото носии и да се включат в драматизация, представяща заселването на селото.

„Резиденция Баба“ не завършва с края на самите резиденции в четирите села, а напротив – тепърва предстои още по-фокусиран и отговорен  процес.  На всяка от идеите, свързана с продукт, услуга или творческо претворяване и споделяне на наученето, й предстои шлифоване и дообмисляне така, че да е и адекватен отговор на нужди на местните. В този процес ще се включват постепенно заинтересовани експерти и доброволци, припознали ценността на предложената идея. Всяко едно от тези малки иновативни решения е възможно противодействие на огромния проблем с обезлюдяването.

Прочети повече за резиденциите в Родопите това лято тук!

Резиденциите започнаха!

На 21-ви юли младежите се настаниха в селата, които ще бъдат техен дом до 16-ти август. Първата седмица беше изпълнена с разнообразни дейности в различните села, които помогнаха на младежите да се запознаят с всички баби и дядовци и да усетят ритъма на живот в селата – от събиране на сено и билки в Манастир, през готвене и приказки в Джурково до предене, плетене и песни в Дряново. На 27-ми юли всички резиденти се включиха в ежегодното поклонение, посветено на Св. Пантелеймон в село Югово. Традицията за похода до връх Боже име е възстановена от Асоциация Онгъл (линк) през 2007 година.

От тук нататък изследователската работа на младежите ще започне все повече да се преплита с развитието на идеите им! Те са в постоянен контакт със своите ментори и нямаме търпение да чуем как се трансформират проектите им за привличане на ресурси в селата. Резиденциите завършват на 16.08, като в дните преди това във всяко село резидентите ще организират събитие заедно с местните хора. В с. Манастир и с. Джурково събитията са на 15.08, а за повече информация какво ще се случи в Дряново и Югово, както и за актуални снимки и истории от селата – следи фейсбук страницата на Резиденция Баба!

Прочети повече за началото на резиденциите тук!

Сбъднахме и Dance with me!

Миналогодишните ни желания смело се сбъдват! Ето, че успяхме да реализираме и Dance with me!

Цели 10 дни Карлово и околностите се превърнаха в притегателна точка на танцьори от близо и далеч – България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Израел, Гърция, Грузия и Холандия. 29-те участника експериментираха с техники от съвременния танц и се научиха да ги използват в работата си с групи.

Резултатът – на 19-ти юни участниците показаха цели 3 представления!

Първата локация бе читалището в град Баня, където част от публиката ни бяха жени от Дома за възрастни хора с умствена изостаналост; след това се пренесохме на площада в село Климент – успяхме да грабнем вниманието дори на най-малките, които имитираха движенията на танцьорите; и накрая черешката на тортата поставихме на централния площад в Карлово!

Процесът нямаше да е толкова успешен, ако нямахме пространството на НЧ “Васил Левски 1861г., в което нашите танцьори репетираха – благодарим!

 

Снимки от процеса и представленията можете да разгледате ТУК!

Dance with Фабрика за идеи!

 

Проектът на „Фабрика за идеи“ „Танцувай с мен“ е финансиран от програма  Еразъм+ на Европейския съюз.

erazum plus logo

Обучението на бабините резиденти

Четиридневно вдъхновяващо обучение, организирано от Фабрика за идеи в училището –музей „Св. Георги в Асеновград срещна за първи път всички одобрени кандидати за „Резиденция Баба”!

Добрич, Варна, Попово,Горна Оряховица, Русе, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Бургас, София, Виена, Берлин – това са част от градовете, с които са свързани нашите 20 мотивирани участника.

Само месец преди да заминат за селата, предприемчивите младежи придобиха умения в сфери като емоционална и социална интелигентност, етноложки теренни проучвания, местна икономика, срещнаха се с представители на Община Лъки и Общинска фондация „Пловдив 2019”. По време на обучението бъдещите резиденти намериха съмишленици и ментори за реализирането на техните идеи, свързващи традиционното знание и ресурсите на селото със съвременните възможности на маркетинга и производството. Лекторите от Асоциация Онгъл въведоха младежите в спецификата на комуникацията и бита на местните хора в Община Лъки, а икономистът Димитър Събев даде практически примери за разнообразието от дейности, които селата предлагат като ресурс и възможност за бизнес развитие.

Стряскащата статистика е, че България е сред най-урбанизираната страна на Балканите – 73% от населението, което пък води до освобождаване на огромна пазарна ниша и до някъде обяснява новата тенденция на увеличаващ се процент преселване от градовете към селата през изминалата година.

Пред младежите и местните жителите стои и предизвикателството да организират заедно в средата на август събития във всяко едно от селата – Манастир, Югово, Дряново и Джурково. Така приятелите и феновете на каузата „Резиденция Баба” ще могат лично да се запознаят с участниците, да посетят селата и да вкусят плодовете от съвместните усилия на градските деца с възрастните родопчани.

Ако искаш да следиш “Резиденция Баба” отблизо, харесай страницата ѝ във фейсбук или следи сайта ѝ!

 

EEA_Grants_JPG_4642_1

 

Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“

 

Броени дни до “Dance with me”!

Ако между между 11-ти и 20-ти юни си в Карлово и по някое време усетиш как земята под краката ти вибрира – не се притеснявай! Това не е земетресение, а „Dance with me” на Фабрика за идеи!

29 млади и активни хора от България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Израел, Гърция, Грузия и Холандия ще експериментират с техники от съвременния танц и ще разберат как да ги използват в работата си с групи, където учещият е в центъра на процеса.

Работилници с методи и техники от съвременното танцово изкуство, отворени работилници с местни младежи, дискусионни групи, групови репетиции с коучинг и видео обратна връзка, отворени представления за местната общност – това са само малка част от приключенията, през които ще преминат бъдещите танцьори!

Участниците ще представят наученото в следобеда на 19-ти юни на централния площад в Карлово – заповядай, Dance With Me!

 

Проектът на „Фабрика за идеи“ „Dance with me“ е финансиран от програма  Еразъм+ на Европейския съюз.

erazum plus logo

Животът в PRICE Пространството

Идеи, дискусии, лектори, примери – така зажужа PRICE Пространството на Фабрика за идеи!
От дълбините на алтернативните валутни системи с Филка Секулова (Свободен университет, Барселона), през образователните алтернативи с Жоро Мавров, португалската Casa dа Juventude на Miguel Pinto и Вяра Иванова (“Елана” и PRICE България), чааак до лекторите ни от Empatheast – Jason Nardi и Ralph Bohlke!
Срещите зачестиха, идеите – също! И честно да ви кажем, нямаме търпение да ги изпробваме!
Проектът PRICE (promoting responsible investment and commerce in Europe) заживя свой собствен живот в пространството на Фабрика за идеи! Казано с две думи – PRICE Пространството! Целенасочено му отделихме всеки понеделник след 18,30ч. в познатото ни фабрикантско място, за да могат хората, които бленуват и работят за справедлива търговия и етично финансиране да имат своето място за срещи, вдъхновения и споделяне.
Ако искаш да си в течение на всичко случващо се в PRICE Пространството, присъедини се към групата във Фейсбук!

FacebookDribble