„Социалните иновации се раждат, когато признаем, че не знаем отговорите на основополагащи въпроси и намерим смелост и сили да ги търсим – да тръгнем на пътешествие, в което създаваме нови модели на взаимодействие между индивиди, групи и общности. Няма универсално решение, а местни микро-решения, отчитащи спецификите на контекста, но включени в мрежи, които обменят и надграждат този опит.“

СЪБЕРИ ДОВЕРЕН ЕКИП И ГО РЕГИСТРИРАЙ до 7 АПРИЛ!

Из Манифест на Фабрика за идеи

Готов ли си?

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО за социална промяна 4-дневен формат, който ще ти докаже, че и ТИ можеш да завъртиш колелото на промяната!

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО е: 

 • игра, защото в играта сме свободни да откриваме, създаваме и променяме!
 • мисия, защото всяка кауза ни дарява със смисъл и визия в бъдещето!
 • среща на единомислещи креативни и инициативни хора!

Как става?

СЪБЕРИ ДОВЕРЕН ЕКИП И ГО РЕГИСТРИРАЙ до 7 АПРИЛ! Намерете заедно решение на предизвикателство във Видин, Враца, Пловдив, и София.

Прочети повече за етапите на Предизвикателството 2019 тук.

ЕКИП

е доброволно обединение на минимум двама човека, готови да работят заедно за дните и целите на Предизвикателството. Хората в екипа се отличават с буден ум и свободoлюбива душа, креативност и постоянство и са непримирими с липсата на алтернативи!

МИСИЯ

е социален проблем на общността, който има потенциал да провокира творческото мислене на участниците и да генерира решения от хората за хората

МЕНТОР

е помощник, който мотивира екипите със съвети и съдействие по време на приключението. Той стимулира креативното мислене, окуражава формирането на качествени идеи, закриля колективния дух

ОПТИМАЛНОТО РЕШЕНИЕ

засяга нужда, която хората, разпознават като спешна, базира на информация, събрана от максимален брой източници, свързва съществуващи ресурси, води до постижими и устойчиви резултати

Въздействието ни досега

Града
Участника
Екипа
Завършени мисии
Представени идеи
Идеи, получили подкрепа

Банка за идеи

Дневник

Мисли извън табелите! Включи се до 7 АПРИЛ!

Създаването на топли връзки на взаимодействие и солидарност между жители на градове и на заобикалящи ги села стана от основните фокуси на Фабрика за идеи през последните 2 години. Състоянието на градовете като живителни ядра и на селата около тях – като силно зависима периферия, но същевременно изолирана в културно отношение, създава все по-неравни условия за развитие и препитание.

Връзката между областен град и/ или най-близък до селата град и околните села е жизненоважна и можем да я подобрим – да си взаимопомогаме, да споделяме ресурси, знание и културни инициативи. Затова тази година ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ще се случи в 8 СЕЛА в 4 ОБЛАСТИ едновременно – Видин, Враца, Пловдив и София. Селата са Ново село, Иново – Видин; Косталево и Челопек – Враца; Долна Малина и Пожарево – София; Дряново и Манастир – Пловдив. От 11 до 15 АПРИЛ.

Не посяваме нездравословна илюзия за еднопосочно спасение – че някой от града идва да упражни суперсилите си и „да спаси“ хората от селата, а да напомни, че те не са сами с проблемите си. Търсим мостовете към една местна заедност отвъд табелите, разделящи населените места. А Предизвикателството за социална промяна дава възможността смислено и интензивно да взаимодействаш с всекиго от една общност – и с организациите и институциите, от които зависи благоденствието й и за 4 дена да дадеш началото на решения, които ще се развиват търпеливо с помощта на местните занапред.

ЗАТОВА СЪБЕРИ ЕКИП И ГО РЕГИСТРИРАЙ до 7 АПРИЛ! Влейте уменията си в решаването на местен проблем заедно с местните:

https://form.jotformeu.com/IdeasFactory/Predizvikatelstvoto2019″Участвай в Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи – 11-15.04.2019!

Please click the link to complete this form.

Доверените ни местни партньори по области са сдружение „Видински фонд „Читалища“, читалище „Огнище 1930“ (Челопек), Vratsa software! БЛАГОДАРИМ!
ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Предизвикателството 2018! Регистрирай екип до 1 МАЙ!

След 1 година помъдряващо затишие, Предизвикателството за социална промяна се завръща – 11 – 15 МАЙ 2018!
Ние вътрешнофабрикантски си знаем, че надеждата и ресурсите (личностни и общностни) за желана промяна не се изтъркват лесно и Предизвикателството е от най-любимите начини да го докажем, играейки. А сега очакването с едно или няколко изтърквания да попаднем на спасяващи живота и сбъдващи всички мечти обстоятелства е околовръст 😉 Да, ама промяната – смислената, споделената – е в нашите ръце и не е задължително мигновена.

Гмурни се в море от съ-действеници с пъстрота от професионални и лични умения, на различна възраст и безотказна мотивация да създават благотворни алтернативи на познати проблеми – заедно.

Враца, Пловдив и Стара Загора са градовете, в които ще бъдат разчоплени, изследвани на терен и поведени към нови решения социалните предизвикателства тази година.
Партньорите ни по градове са: Враца – Враца Software, Читалище „Огнище 1930“ в с. Челопек; Пловдив – Сдружение „Пловдивски творци“; Стара Загора – Обществен дарителски фонд.
Благодарим за съдействието и доверието!

И понеже надеждата за промяна не се изтърква лесно, грабни доверен екип и го регистрирай ЕТО ТУК до 1 МАЙ!

Предизвикателството 2018 се случва с финансовата помощ на Фондация „Пловдив 2019“

SICH_2018_appl_hinter

Мисиите – да изкараме проблемите на светло

This slideshow requires JavaScript.

Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи 2016 ще занимава умовете и сърцата на променотворци от цяла България от 10 до 14 юни!

Но преди да стигнем до същинската му част – изследването на терен на реален социален проблем – ни трябват добре дефинирани и обмислени мисии – предизвикателства катализатори за социална промяна, които съответстват на нуждите на града/селото, в които са наблюдавани.

Read More

Ментор в нужда се познава

This slideshow requires JavaScript.

БЪДИ ЕДНОРОГ! СТАНИ ЧАСТ ОТ ЯТОТО ЕДНОРОЗИ, а.к.а. АНГЕЛИ В МРЕЖАТА НА ФАБРИКА ЗА ИДЕИ!

Фабрика за идеи издирва крилати или еднороги подвидове на човешкия род, готови да се впуснат с двете си крила и единия рог като обучители, ментори и вдъхновители в подкрепа на социалните иновации и социалното предприемачество в България като част от нашите формати: Резиденция Баба, Предизвикателството за социална промяна и EMPATHEAST, и каквото ново заедно измислим!

Read More

Стани част от Мрежата за социална промяна на Фабрика за идеи!

This slideshow requires JavaScript.

Фабрика за идеи отправя отворена покана към организации и общности/граждански групи от цялата страна за партньорство в реализирането на Предизвикателство за социална промяна 2016.

Предизвикателство за социална промяна (Предизвикателството) е 4-дневен формат, в който предварително регистрирани екипи от цялата страна получават мисии за разрешаване на конкретни обществено значими проблеми по оптимален начин. Той стартира през 2014 г. и привлече променотворци от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Враца.

Read More

КАТАПУЛТ на идеите от Предизвикателството 2015 по време на EMPATHEAST 2015

This slideshow requires JavaScript.

 

На 14 ноември в Склада на ул. Бенковски 11 се събраха на едно място всички участници от Предизвикателството за социална промяна 2015 и Резиденция Баба, които продължават да работят по проектите си. Те имаха възможност за 2-минутно обобщено представяне на проекта си, в което да приканят присъстващите за съдействие и да споделят нуждите си, за да продължат да работят по идеята си.

Read More

Всички заедно в Инкубатора за социални иновации!

This slideshow requires JavaScript.

 

Изминалите събота и неделя (17-18 октомври) в Инкубатора за социални иновации бяха динамични и изпитателни за екипите от Предизвикателството 2015 и Резиденция Баба. Четвъртият етаж на Телефонната палата пак беше работно поле, на което се срещнаха в една по-широка перспектива началният ентусиазъм и светопроменящи нагласи на екипите с критичната добронамереност на менторите.

Устойчивостта, осъществимостта и обхвата на проектите станаха по-видими и измерими.

Read More

Най-добрите от най-добрите – Националните презентации!

This slideshow requires JavaScript.

 

От споделянето на ресурсите ни като време, пространство, материална подкрепа за идеи и инициативи, в които вярваме, всъщност се раждат възможностите да си върнем като граждани собствеността върху света наоколо.

Това и правихме на 8 октовмри по време на Националната презентация на екипите от Предизвикателството 2015 – култивирахме умението да се подкрепяме едни други в онези трудни неща, които наистина променят системата.

Read More

Каним на сцената… регоналните презентации!

This slideshow requires JavaScript.

 

След 4 дни на активно взаимодействие със средата и засегнатите от проблема хора, екипите от Предизвикателството 2015 имаха едва 2 дни да се подготвят да представят решението на мисията си пред местните.

На 1.10 в Пловдив, София, Враца, Русе и Бургас предложените решения се срещнаха с реакциите на хората и добиха още по-реални измерения.

Read More

Край на регистрациите! Мисиите – раздадени! Какво предстои?

This slideshow requires JavaScript.

 

Завръзката на Предизвикателството 2015 е налице с приключването на регистриране на екипите. Ето как изглежда в момента – общо 43 вдъхновени екипа от София, Враца, Пловдив, Бургас и Русе, 134 пред-извикани участници с шарени професии и намерения, мисии безчет (е, сведени до 43).

На 25.09 регистрираните екипи получиха мисиите си във всеки град! Сега предстои впускането в ту слънчевите, ту усойни дълбини на играта!

Пълният график на Предизвикателството за социална промяна 2015 е:

Read More

Идваме и в твоя град, за да ти разкажем повече!

This slideshow requires JavaScript.

 

Как инвестицията на лично време в общественозначим проблем може да бъде успешна за самия теб и за обществото? Как можеш да ремонтираш системата чрез игра?
Отговори на тези въпроси дава най-приключенският формат на Фабрика за идеи – Предизвикателството за социална промяна! Тази година то ще стартира на 25 септември едновременно в Бургас, Враца, Пловдив, Русе и София.
Ела на среща с Фабрикантските посланици, за да надникнеш зад кулисите на Предизвикателството и да се регистрираш! Ако все още не си го направил, разбира се;)

Read More

Вдъхновени идеи със стипендии за Changemaker’s Academy 2014

This slideshow requires JavaScript.

 

Сред толкова много добри идеи и креативни екипи в първото Предизвикателство за социална промяна „Фабрика за идеи” и журито не успяха да изберат ТРИ екипа… Избрахме цели ДВАНАДЕСЕТ, шест от които ще получат пълна стипендия в предстоящата Академия за социална промяна! Всички присъстващи на събитието на 15.05 в betahaus Sofia имаха възможността да чуят на живо най-яките идеи на екипите Щъркел (София), Дружина (Пловдив), Босоногите (Бургас), Сговорна дружина (Бургас), Асимилирай (Стара Загора) и Враца Софтуер (Пловдив).

Read More

Какво се случи в Предизвикателството през 2014?

This slideshow requires JavaScript.

 

Над 100 човека с близо 30 идеи се включиха в първото по рода си Предизвикателство за социална промяна. На 11 април в 00:00ч. мисиите бяха раздадени в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и София. Екипите имаха три дни да се сблъскат с реални предизвикателства и намерят решения на проблеми от най-разнообразни сфери- граждани и администрация, бедност, корупция, околна и градска среда, младежка заетост, работа с общности, достъп до култура.
Макар и напълно различни една от друга, всички мисии

Read More

КАТАЛИЗАТОР ЗА СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ: Last moment Social Innovation Challenge в Бетахаус!

This slideshow requires JavaScript.

Знаеш, че до 8ми април можеш да се регистрираш за Social Innovation Challenge! Авторски и пионерски формат на фабрика з аидеи, който комбинира тридневно приключение в неизвестна локация с мисия за социална промяна.

Чакаме те на 9-ти април в Бетахаус, за да си отговорим на въпросите ти като този: Как можем да направим социалните иновации масово занимание с качествени резултати и да се забавляваме междувременно?

Read More

Фабрика за идеи те предизвиква със Social Innovation Challenge 2014

This slideshow requires JavaScript.

Ентусиазъм, добри идеи, една раница, 3 свободни дни през април, ирационално количество хъс за реализиране на добрите идеи, поне 2-ма приятели за екип и… ТИ, разбира се!

Това е новото предизвикателство на Фабрика за идеи – Social Innovation Challenge!

Read More

Контакти

  Твоето име (задължително)

  Твоят Email (задължително)

  За какво ни пишеш

  Място за твоето съобщение

  Нашите партньори

  Vratsa-Software_variations-1Chitalishte_Ognishtelogo_trans1plovdivski-tvorci_bg

  Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.